Dünya Genelinde Soy Tükenme Tehlikesiyle Karşı Karşıya Olan Türler İçin Umut Verici Gelişme
Günümüzde Dünya’da milyonlarca tür bulunmasına rağmen, bir o kadar da tür çeşitli nedenlerle neslini sürdüremeyerek yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Bilim insanlarının yoğun çabalarıyla, soyu tükenmekte olan türler için umut verici çalışmalar devam ediyor.
Scientific American dergisinde paylaşılan bilgilere göre, kara ayaklı gelincikler gibi soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan türler için önemli bir adım atıldı. Bu türlerin korunması amacıyla, 36 yıl önce ölen bir gelincikten alınan dokular kullanılarak klonlama işlemi gerçekleştirildi.
Klonlama sürecinde kullanılan genetik materyal, ölen gelincikten alınmış olup, bu gelincikten elde edilen dokular, halihazırda yaşayan gelinciklerden 3 kat daha fazla genetik çeşitliliğe sahipti. Klonlama işlemi, elde edilen dokuların bir dişi gelincik yumurtasına enjekte edilmesiyle gerçekleştirildi.
Yeni doğan klon bebeklerin, sınırlı üreme yeteneğine sahip olmaları nedeniyle, türlerin geleceğini garantileme konusunda henüz tam bir çözüm oluşturulamamıştır. Ancak, laboratuvar ortamında koruma yerine vahşi yaşamda varlıklarını sürdürmeyi hedefleyen çalışmalar devam edecektir. Genetik çeşitliliği artırarak sonraki nesillere aktarılabilmesi için gelecek çalışmalar da devam edecektir.